Orzech andiroba
Orzech andiroba, nazywany także Carapa guianensis, pochodzi z Ameryki Południowej, zwłaszcza z basenu Amazonki. Wśród rdzennych społeczności od dawna uchodzi za lokalną siłę natury i jest tradycyjnie wykorzystywany w pielęgnacji skóry.
Olej pozyskiwany z orzecha ma, według opisu marki, właściwości bioaktywne, które w tradycyjnym zastosowaniu wiązano ze skórą wymagającą ukojenia. Producent podaje, że olej andiroba zawiera najwyższy udział naturalnych limonoidów spośród obecnie znanych owoców orzechowych oraz wysoki udział witamin A, C i E.

W kosmetykach Fußkundig olej ten jest składnikiem maseł, pianek i olejku do paznokci. Nie przedstawiamy go jako leku. To surowiec pielęgnacyjny opisany przez producenta.